XP. Destek Bittikten Sonra Hayat Var mı?

Kaspersky Lab’den Rodion Nagornov, “2012 sonuna geldiğimizde dünyanın sonunun geleceğini düşünüyorduk. 2013 yılında Futurama’nın sonu vahim şekilde yaklaşıyordu. 2014’de ise Microsoft’un Windows XP işletim sistemi için desteği sona eriyor. Bu

xp_fbKaspersky Lab’den Rodion Nagornov, “2012 sonuna geldiğimizde dünyanın sonunun geleceğini düşünüyorduk. 2013 yılında Futurama’nın sonu vahim şekilde yaklaşıyordu. 2014’de ise Microsoft’un Windows XP işletim sistemi için desteği sona eriyor. Bu “felaketin” tarihi, Windows temsilcileri tarafından açıklandığı üzere 8 Nisan. Ancak emin olun ki, dünyanın dört bir köşesindeki kullanıcılar bu tarihten sonra da XP kullanmaya devam edecekler. Bu, kullanılabilirliğin ötesinde, kullanıcı alışkanlıkları ile de ilgili bir durum. XP’nin piyasaya çıkmasından bu yana 12 yıl geçti. Bu süreçte pek çok PC kullanıcısı bu işletim sisteminin uyarı seslerine, standart ekran koruyucusuna ve iri ‘Başlat’ tuşuna alıştılar” diyor. Ardından,”Ben hala evde Windows XP kullanıyorum” diye ekliyor.

Aşağıdaki grafiğe bir göz atın: 2013 yılındaki işletim sistemi kullanımlarını gösteren bu grafik NetMarketShare tarafından hazırlanmış.

netmarketshare-1024x155

Son 12 ayda XP kullanıcısı sayıları sadece %10 oranında azalmış ve küresel BT kullanıcılarının üçte birini oluşturuyor. Hem de bu süreçte iki yeni Windows işletim sistemi geliştirilmiş olmasına rağmen. Bu kişilerin tamamı bilgisayarlarında Kaspersky kullanmasa da, XP kullanıcıları arasında bizim müşterilerimizin oranı oldukça yüksek. Elimizdeki istatistiklere göre müşterilerimizin %20’si Windows XP kullanıyor.

Destek bitiş tarihi yaklaştıkça kullanıcı forumlarında konuyla ilgili sorular artmaya başladı: “Destek bittiği zaman Kaspersky güvenlik ürünlerine ne olacak? Ürünleriniz eski servis ve mekanikleriyle uyumlu olacak mı? Tercih ettiğiniz işletim sistemini korumak için eski tarihli antivirüs sürümleri kullanmak doğru mu?”

Windows XP koruması bundan sonra güvenlik yazılımı üreticilerine kalmış durumda. Sadece yeni antiviral veritabanları ve Atomik Saldırı Koruması, Uygulama Kontrolü, Varsayılan Engelleme gibi gelişmiş koruma teknolojilerinin yoğun kullanımı XP kullanıcılarını korumak için yeterli olur. Kaspersky Lab güvenlik araştırmacısı Sergey Lozhkin

XP kullanıcıların sakinleştirmek için öncelikle şunu belirtelim: biz destekliyoruz! Son kullanıcı ürünlerinin mevcut sürümleri ve bundan sonra gelecek en az iki sürüm XP platformuna kurulabilecek ve düzgün bir şekilde çalışacak. Eugene Kaspersky bu haber şirketin fan-club sayfasında daha önce paylaşmıştı. Bu şu anlama geliyor, mevcut XP işletim sistemlerinden ve Kaspersky Lab’on antivirüs korumasından vaz geçemeyenler hiç endişe duymaksızın lisans yenilemelerini yapabilirler. Bu yazıda bahsettiğimiz sorunun cevabı bu durumda “Evet, destek bittikten sonra hayat var!” oluyor.

Bundan daha önemlisi, zararlı yazılımlar söz konusu olunca düzenli güncellemeler etkin korunmanın anahtarı haline geliyor. Microsoft, XP kullanıcılarının Vista ve Windows 7 kullanıcılarına göre 3 kat, Windows 8 kullanıcılarına göre ise 10 kat daha fazla virüs enfeksiyonu ile karşılaştığını öne sürüyor. Bunun sebebi eski tarihli XP korunma mekanizması ve güncelleme eksikliği olabilir. Saldırganlar genellikle güncellemeler ile yamanmamış ve bilinen güvenlik açıklarını kullanıyorlar. Sistemi izinsiz müdahalelere karşı korumak için tüm XP kullanıcıları, bilinmeyen tehditlere ve güvenlik açıklarına karşı güvenilir koruma sağlayan güçlü bir koruma yazılımına ihtiyaç duyuyor. İşte bu nedenle, tüm XP kullanıcılarını Kaspersky Internet Security’nin tüm beklentileri karşılayan avantajlarını kullanmaya davet ediyoruz.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.